whatsapp 



Site Yönetimi
Hava Durumu

Reddi Miras Ve Hak Sahipliği

Ülkemizde Yürürlükte bulunan 4721 sayılı Medeni Kanununda yer verilen Miras Hukukuna göre miras bırakanın tüm hakları ,alacak ve borçları kendiliğinden mirasçıya geçmektedir.

Ülkemizde Yürürlükte bulunan 4721 sayılı Medeni Kanununda yer verilen Miras Hukukuna göre miras bırakanın tüm hakları ,alacak ve borçları kendiliğinden mirasçıya geçmektedir. Bu gibi durumlarda mirasçının mirası reddetme hakkı bulunmakta olup buna “Reddi Miras” veya “Mirasın Reddi” denilmektedir. 

Sosyal Güvenlik Hukukuna göre ; Genel olarak bütün kamu borçlarında olduğu gibi Sosyal Güvenlik prim borçları içinde borçlunun ölümü halinde 6183 sayılı Amme alacaklarının Tahsil Usulü Hakkındaki Kanun gereğince mirası reddetmiş olan mirasçılar hakkında takibat yapılmaktadır.

Ölüm tarihinden itibaren 3 ay içerisinde mirasın reddedilmesi sonucu, mirasçılar hem ölenin borçlarını ödemekten kurtulmakta ,hem de kanunda belirtilen şartları taşımaları şartıyla ölen kişiden kendilerine aylık bağlanması gibi haktan yararlanmaktadırlar.

Anayasamızda “Cezanın sorumluluğu şahsidir” ilkesi gereğince ölen kişilerin borçlarından geride kalan hak sahibi konumundaki kişilerin sorumluğu “Reddi Miras“yoluyla ortadan kalkmaktadır.

Ülkemizdeki tabloya baktığımızda özellikle son yıllarda borçlu sayısında yaşanan artışlar nedeniyle ,ölen borçlunun mirasçıları tarafından “Reddi Miras “talebinden bulunulduğunu Sosyal Güvenlik mevzuatı açısından şartları uygun olanlarından kendilerine dul veya yetim aylığı bağlattıklarını görüyoruz.

373 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Saat
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.486832.6170
Euro34.601234.7398
Takvim